Babusgató: Aki bújt, aki nem

A Babusgató foglalkozásom születéséről, eddigi útjáról és az új lehetőségekről

2015-ben Új-Zélandon tölthettem hat hónapot: ösztöndíjasként az ott élő magyarok közösségét támogattam. A wellingtoni magyar családokban több helyen is megfogalmazódott, hogy a fölcseperedő gyerekek anyanyelvi kötődését, és ezen keresztül az magyar identitását kéne célba venni a magammal hozott anyaországi lelkesedéssel. Az óvodai és a gyerektáncházi hospitálások alatt gyűjtött tapasztalatok nagyon hasznomra váltak, mert sokféle gyerekprogramra volt igény.

Az egészen kicsi gyerkőcöknek találtuk ki a minden héten kétszer tartott Babusgatót. Ilyenkor az anyukák és babáik összegyűltek egyszer egyik, másszor másik család otthonában. A felnőtteknek lehetőségük volt beszélgetésre, tapasztalatcserére, aztán belecsaptunk a gyerekkori mondókákba és dalokba. A felnőttek meglepődve tapasztalták, hogy több tucat ilyet ismernek (a magyar óvoda és általános iskola a világ csodája ebből a szempontból!), és a felelevenítéshez csak egy pici segítség kellett! A program a szabadnapos apukák csatlakozásával vált teljessé, akik új ötleteket hoztak a foglalkozásokra.

Új-Zélandon az elsődleges cél a közösségfejlesztés és az anyanyelvi nevelés támogatása volt. Havonta bővülő saját játékgyűjteménnyel is készültem, és ezzel aztán hazautazásom után is folytathatták a foglalkozásokat.

Itthon, Budapesten 2018-ban indult az első Babusgató csoportom a Levilla Pöttöm Tanodában. Ezen a foglalkozáson a fejlesztő-differenciáló pedagógiai ismereteimet integrálva tudatosan alakítottam ki a célokat és az eszközöket.

  • A személyiségfejlesztést, azon belül is az éntudat (nagyobbaknál a testséma) kialakulását, a testhatárok megismerését a simító, csiklandozó ölbeli játékok segítségével támogatjuk.
  • A beszédkészség alakulását a dajkarímek, egyszerű népi mondókák, hangutánzók segítik.
  • A mozgásokat sokrétűen, például lovagoltatókkal, kibillentőkkel, hintáztatókkal, mozdulatutánzókkal, táncoltatókkal fejlesztjük.
  • A kis hangterjedelmű, ütempáros, sokszor mozgással kísért dalocskák az anyanyelv jellegzetességeit hordozzák és a zenei gondolkodás kialakulását segítik.
  • Az egyszerű csengők-zörgők és a kobozzene a hallási differenciáláshoz járul hozzá.
  • Az érintésen és kommunikáción alapuló közös játék a kicsik figyelmét tréningezi.
  • A mindennapi rutin megkönnyítésére pedig mondókákat, kortárs verseket válogatok.
  • A bizalmat és a világ felfedezéséhez szükséges bátorságot az anyához-apához való közelség biztosítja az egész foglalkozás alatt.

Jelenleg futó Babusgatók

A jelenleg futó Babusgató foglalkozásokat kezdőoldalon találjátok,
a hétfői foglalkozásokat a Levillában,
a pénteki alkamakat a Hevzso Studióban tudjátok kipróbálni.

Részletekért kattintsatok a helyszínekre! 😉